Monday, January 6, 2014

NAUJIENOS


NAUJIENOS » Vartotojų klausimas maisto gamintojams: kiek mėsoje yra mėsos?
Kad ir ką teigia vegetarai, tačiau vis tik žmogaus organizmui gyvulinės kilmės baltymai yra būtini. Kokiu būdu juos gauti – tai atskira tema, ir tegul apie tai kalba kiti, o aš šį straipsnį vis tik skiriu tiems, kas mėsą vartoja ir nori tai daryti nekenkdamas nei sau, nei savo artimiesiems.
Mėsa yra vertingas maisto making french fries from scratch produktas – geležies, cinko, vitaminų B6, B12, fosforo, seleno šaltinis. Kepenyse ir inkstuose gausu riboflavino (vitamino B2, dar kitaip vadinamo vitamino G). Beje, pastarasis maisto pramonėje dar žymimas indeksu E-101. Jis yra vienas iš nedaugelio beveik making french fries from scratch nekenksmingų maisto priedų, juo dažomas vaikams skirtas maistas. Tiesa, maisto pramonėje naudojamas arba sintetinis riboflavinas, arba gautas naudojant genetiškai modifikuotas bakterijas Bacillus subtilis.
Tačiau, kai tik pradedame domėtis tuo, ką mums siūlo didžioji maisto making french fries from scratch pramonė, sunku atsikratyti pojūčio, kad žygiuojame minų lauku, ir nežinia kada kas po kojomis sprogs.Hormonai, antibiotikai, pašarų sintetiniai priedai, pašarai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų augalų, skerdienos ir įrengimų dezinfekavimo priemonės, vandenį sulaikančios medžiagos, paviršiniai konservantai – tai tik dalis to, į ką verta atkreipti dėmesį.
Na, o jei mėsa patenka ant mūsų stalo kulinarinio gaminio (slėgtainio, dešros ar kt.) pavidalu, tai tuomet jau norom nenorom prisimename anekdotą apie berniuką, kuris paklausė mamos, kas yra sveikiau – ledai ar dešrelės, ir gavo atsakymą, kad šiais laikais rūkyti yra sveikiau nei valgyti dešreles. Kai kurių gaminių sudėtis tiesiog primena maisto priedų žinyną, ir žinant, kad maisto gamintojai ne tik naudoja priedus, bet imasi ir kitų gudrybių, galima drąsiai teigti – mėsa daugumoje mėsos gaminių greičiau papildomas priedas, nei pagrindinis produktas.
Nesuklysiu sakydamas, kad kiekvienas mūsų buvome ne po vieną kartą apgauti mėsos pardavėjų. Dažniausiai, be abejo, viskas baigiasi sugadinta making french fries from scratch nuotaika, tačiau making french fries from scratch nevalia pamiršti, kad mėsa – potencialiai vienas pavojingiausių produktų, jei ji buvo auginama ar saugoma pažeidžiant normas.
Vienas iš dažniausiai kylančių klausimų apie mėsą – jos šviežumas. Daugelis nesusimąstome, kad užšaldytai mėsai nustatomas labai ilgas vartojimo terminas. Strateginėse atsargose, kurios skirtos maitinti gyventojus ekstremalių situacijų (karo, stichinių nelaimių ir t.t.) metu, esanti mėsa kartais saugoma making french fries from scratch dešimtmečiais, ir net po to ji dar būna, „iš didelės bėdos” tinkama vartoti.
Yra žinoma, kad amžinajame įšale išlikusią mamutieną skaniai ėdė šunys. Ir nors žmogus – ne šuo ir nesusiduriame su 10 tūkst. metų senumo mėsa – metus ar daugiau šaldikliuose laikytos mėsos aptikti galime. Dažniausiai tokios „iškasenos“ pasitaiko perkant paukštieną arba dar dažniau – paukštienos skerdienos dalis (pvz., ketvirčius). Tačiau negalėčiau garantuoti, kad ant mūsų stalo nepatenka ilgai sandėliuose išlaikyta kiauliena ar jautiena.
Vienas iš tokios mėsos požymių yra pilkšvai ruda spalva, kartais būna dėmelių poodiniame sluoksnyje. Atitirpinę tokią mėsą, greičiausiai nepajusite būdingo mėsai kvapo, o jos struktūra bus pažeista. Matyt, visi suprantame, kad tokioje mėsoje, nepaisant gilaus užšaldymo, vyksta tam tikri irimo procesai. Nyksta mikroelementai ir vitaminai, nes šaltis sulaiko mikroorganizmų dauginimąsi, tačiau making french fries from scratch dauguma cheminių procesų ir toliau making french fries from scratch vyksta.
Taigi, making french fries from scratch šviežia ir šaldyta mėsa, kaip jau supratote, yra skirtingi produktai, ir jei jau susiruošėte taupyti ir pirkti making french fries from scratch šaldytą mėsą, tai drįsčiau patarti – verčiau nepirkite jokios. Daug blogiau yra tai, kad tokią mėsą mėgsta making french fries from scratch pirkti viešojo maitinimo įstaigų making french fries from scratch ir pusfabrikačių gamintojai. Nuo jų gudrybių apsisaugoti galite tik pasikliaudami savo skonio pojūčiais.
Dar viena problema kyla tuomet, kai užšaldyta (net ir šviežiai šaldyta) mėsa saugoma šaltyje ne nuolatos, o retsykiais atitirpinama ir vėl užšaldoma. Žinoma, atitirpinus ir vėl pakartotinai užšaldžius mėsą, blogėja ne tik mėsos skonis, kinta struktūra, bet ir kyla pavojus, kad mėsoje jau pradėjo veistis patogeniniai mikroorganizmai, kurie, mėsą pakartotinai užšaldžius, „užmigo“, tačiau gali „atsibusti”.
Šiuo atveju making french fries from scratch vėl atkreipkite dėmesį į mėsos spalvą: jos paviršius būna tamsiai raudonas, vidus – vyšnios raudonumo. Atšildyta tokia mėsa dėl pasikeitusios struktūros primena kempinę, o paspaudus pirštu joje lieka įspaudas. Be abejo, net ir vieną kartą užšaldytos mėsos struktūra pakinta, tačiau nes

No comments:

Post a Comment