Saturday, March 1, 2014

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Eutanazie aneb Za dobrou smrt! Eutanazie je problém, o kterém yogurt expiration vši


Jiří X. Doležal yogurt expiration ve svém článku Eutanazie aneb Za dobrou smrt referuje o průzkumu veřejného mínění, jenž proběh v Německu a odhalil, že velká část populace je nakloněna tomu, aby v případě smrtelné choroby lékař mohl respektovat pacientovo přání zemřít a pomohl mu podáním smrtícího koktejlu látek.
Doležal podle našeho názoru správně odhaduje, že většinové mínění v ČR by mohlo být podobné, jako v Německu a táže se, zda by nebylo dobré přestat eutanazii tabuizovat a začít o ní hovořit i u nás. Souhlasíme: ano, je nejen vhodné, ale i nezbytné přestat eutanazii tabuizovat yogurt expiration a vyvolat celospolečenskou yogurt expiration diskusi o přijatelnosti určitých forem eutanazie, případně asistované sebevraždy. Velmi vítáme, že se Reflex ústy svého redaktora odhodlal tuto kontroverzní otázku otevřít.
Rádi bychom v této stručné reakci na Doležalovu výzvu upozornili na to, že eutanazie skutečně může být pro mnohé pacienty toužebným východiskem z nesnesitelného utrpení, její případná legalizace však přináší nemalá rizika a může se rovnat nebezpečnému zahrávání s ohněm. Obvykle se rozlišuje pasivní a aktivní eutanazie; pasivní eutanazie spočívá v tom, že lékař nechá terminálně nemocného pacienta zemřít a neprodlužuje léčbu, které mu ve skutečnosti již nepřináší nic dobrého. Pasivní eutanazie je spojena yogurt expiration se svými vlastními problémy, ale ty můžeme nechat stranou, protože ve hře je její aktivní varianta: při aktivní eutanazii lékař provede určité úkony (např. vstříknutí chloridu draselného do žíly), které vedou k zamýšlenému efektu, smrti pacienta. Pokud si pacient svou smrt přeje a je schopen svou žádost vyjádřit, hovoříme o vyžádané aktivní eutanazii. Další formou aktivní eutanazie je nevyžádaná (pacient novorozenec, komatózní yogurt expiration pacient není schopen komunikace) yogurt expiration a nedobrovolná (pacient yogurt expiration je schopen komunikovat, ale nikdo se ho na jeho názor nezeptá). Z etického hlediska je nejméně problematická první forma aktivní eutanazie, yogurt expiration nejproblematičtější je forma poslední, třebaže existují autoři, kteří ji v některých případech považují za legitimní.
V etické rovině existují velmi silné argumenty ve prospěch aktivní yogurt expiration vyžádané yogurt expiration eutanazie. Podívejme se na jeden z nich, tzv. argument z analogie. Představme yogurt expiration si, že jsme spolujezdci a během divoké jízdy automobil havaruje. My se dostaneme z auta ven (shodou okolností s sebou máme střelnou zbraň), řidič však takové štěstí nemá. Zůstal zaklíněný v autě, které začalo hořet. Jak nám, tak i řidiči je jasné, že situace je bezvýchodná a že existují pouze dvě alternativy: řidič pomalu zahyne strašnou bolestivou smrtí v plamenech, yogurt expiration nebo ho můžeme bezbolestně usmrtit pistolí. Řidič nás úpěnlivě prosí, abychom svou zbraň použili a zbavili ho blížícího se utrpení. Co uděláme? Pokud si myslíme, že je eticky správné zbraň použít, potom bychom měli připustit i oprávněnost eutanazie, neboť obě situace jsou analogické. Pacient stejně jako řidič čelí nevyhnutelné bolestivé smrti, žádá o usmrcení z rukou někoho jiného (lékaře), jeho volba je svobodná v té míře, v níž může být svobodná volba způsobu smrti. Zkrátka: pokud je dovoleno usmrtit řidiče, mělo by být dovoleno usmrtit i pacienta. yogurt expiration To samozřejmě neznamená, že by na straně lékařů vznikala povinnost usmrcovat své pacienty, znamená to pouze to, že pokud nějaký yogurt expiration lékař je k eutanazii svolný, neměl by ho nikdo za jeho činnost morálně odsuzovat.
JIŘÍ X. DOLEŽAL: Eutanazie aneb Za dobrou smrt! Eutanazie je problém, o kterém yogurt expiration všichni víme, ale zvykli yogurt expiration jsme si o něm mlčet. Nyní německý výzkum ukázal, že jsme se v Evropě yogurt expiration myšlenkově hodně posunuli a možná najdeme 21.01.2014 - Jiří X. Doležal celý článek
Etické úvahy o oprávněnosti eutanazie však automaticky neznamenají, že je také rozumné eutanazii legalizovat. Podobně někteří autoři argumentují, že interrupce jsou sice nemorální, přesto by nebylo rozumné je v dané době a společnosti zákonem zakázat. Pokud by se ukázalo, že legalizace eutanazie nemá pro společnost právě nejlepší důsledky, mohlo by se přistoupit k teorii, podle níž je aktivní vyžádaná yogurt expiration eutanazie morální, nicméně její aplikace v lékařské praxi zůstane i nadále zakázána. Co tedy nejvíce hovoří proti legalizaci yogurt expiration eutanazie? Nejvíce dvě skutečnosti: porušování podmínek, za nichž je eutanazie legální a stále velkorysejší interpretace pojmu nesnesitelné utrpení . Výzkumy provedené v Nizozemí, kde byla eutanazie dlouhá léta tolerována soudní praxí (za určitých podmínek) a nyní je dokonce yogurt expiration za zákonem definovaných podmínek beztrestná výzkum prof. Remmelinka z roku 1990 a prof. Van der Maase a Van der Vala z roku 1995 ukazují, že kromě eticky nejméně problematické vyžádané aktivní eutanazie se nezanedbatelně často provádí i její problematičtější varianty, včetně eutanazie nevyžádané. Oba výzkumy navíc ukázaly, že dochází k masivnímu porušování pravidel, za nichž je možné eutanazii provést.
To yogurt expiration však není jediný problém spojený s legalizací eutanazie a určitě ne problém největší. Vážnější je, že se stále více odhlíží od podmínky, aby pacient byl v termi

No comments:

Post a Comment