Thursday, February 20, 2014

Národní zdravotnický ústav přestal přijímat pacienty za účelem výzkumu. monte 5620 Středisko protich


Kdo sledoval vzrušenou debatu monte 5620 o připravovaném utlumení některých funkcí americké federální vlády, musel nabýt dojmu, že prezident Obama si v Oválné pracovně bude svítit svíčkami a všichni Američané budou jezdit na oslu a živit se vlastnoručně vypěstovanou mrkví. Skutečnost je prozaičtější - ale protože jde o věci federálních úřadů, je také mnohonásobně komplikovanější.
Uzavření federální vlády neboli monte 5620 shutdown neznamená, že vláda nemá dost peněz na účtu a nemůže si dovolit pustit Obamovi elektřinu. monte 5620 Poměrně obskurní zákon z poloviny 19. století pouze stanoví, že vláda nesmí utrácet, pokud jí to Kongres výslovně nedovolí. Tento Kongres se neumí dohodnout na ničem, protože jeho dolní komoru ovládají republikáni a horní komoru demokrati. Ze zákona původně zaměřeného na úspornost vládního konání se - jako obvykle - stal bič, jímž jedna parta politiků honí druhou, aniž by to mělo podstatný vliv na cokoli monte 5620 mimo Capitol Hill. Shutdown je nicméně jednou z výjimek, za nichž umí divoké partajničení mít výsledky vpravdě impozantní.
Amerika se nedohodla na rozpočtu, statisíce vládních zaměstnanců zůstaly doma Dnes začal ve Spojených státech monte 5620 nový fiskální rok a na ten je třeba schválit rozpočet, respektive spending bill který určuje rozpočty jednotlivých resortů. Jenže republikáni 01.10.2013 - Miroslav Cvrček celý článek
Když na shutdown dojde, rozdělí se všechny činnosti federální vlády na nezbytné a zbytné. Těch prvních je zhruba 3,7 milionu a dál chodí do práce, jako by se nic nestalo. Vtip je v tom, že nedostávají plat, s výjimkou armády, jejímž příslušníkům jde plat pořád. Je na to zvláštní zákon, jejž prezident Obama podepsal včera, tedy v pondělí, pár hodin před shutdownem. Nakonec, až se Kongres dohodne, monte 5620 však podle zákona všichni dostanou výplatu zpětně.
Dalších osm set tisíc lidí klasifikovaných jako "zbytní" do práce jít naopak nesmí, protože vláda má zakázáno za jejich platy utrácet. I oni však své peníze nejspíš zpětně monte 5620 dostanou, ačkoli riziko je v jejich případě o něco větší než u "nezbytných". (Toto rozdělení znamená, monte 5620 že mezi jednotlivými vládními úřady zuří krutý boj o zařazení do kategorie "nezbytných". Tím se vysvětluje, co má tolik úředníků na práci.) monte 5620
Pokud však se Kongres nakonec nějak dohodne (v posledních dvou případech v letech 1995 a 1996, to vždy trvalo jen několik týdnů), makroekonomický kolaps Ameriku monte 5620 nečeká. Namísto toho se lidí v USA mohou nadít spousty drobných otravností a místy dokonce - paradoxně - nárůstu monte 5620 byrokracie. Následuje několik namátkou vybraných činností, jež shutdown zasáhl nebo zastavil.
Národní zdravotnický ústav přestal přijímat pacienty za účelem výzkumu. monte 5620 Středisko protichřipkové prevence zavřelo, stejně jako celosamerické zdravotnické monte 5620 call- centrum, kam voláte, když nevíte, jesti máte choleru nebo kocovinu.
Ministerstvo vnitřní bezpečnosti zastavilo program monte 5620 E- Verify, jenž umožňoval - co umožňoval, přikazoval - zaměstnancům ověřit legální status toho kterého budoucího zaměstnance. Tresty za zaměstnání ilegálních imigrantů však zůstávají v platnosti. Babo, raď.
Národní parky a muzea zavřely. Chcete-li se podívat monte 5620 do Yosemitského parku, na Alcatraz nebo na Sochu svobody, máte smůlu. Před sedmnácti lety na to doplatilo sedm milionů návštěvníků; jedinou monte 5620 výjimkou tehdy byla jižní část Grand Canyonu, a to jen proto, že její provoz se rozhodl na poslední chvíli hradit monte 5620 stát Arizona.
Ekologové monte 5620 zapláčou: Úřad na ochranu životního prostředí je uzavřen. Nefungují ani regulační orgány ministerstva práce, včetně oddělení kontroly bezpečnosti práce (ovšem s výjimkou pododdělení kontroly bezpečnosti práce v dolech).
Chcete-li přesto vízum do USA, máte nejspíš smůlu. Před sedmnácti lety připadlo na každý den shutdownu 20-30 tisíc nevyřízených žádostí monte 5620 o vízum. Ambasády podléhají zvláštnímu režimu, monte 5620 takže mohou fungovat, dokud jim nedojdou peníze. (Takže konzul ještě ve středu sedí za okénkem a razítkuje jako divý, ale protože nominálně jeho úřadu dojdou peníze o půlnoci, ve čtvrtek už nevydá ani jediné monte 5620 vízum, jakkoli bude fyzicky přítomen monte 5620 a technicky vzato ta činnost nestojí nic.)
Jestli to vypadá trochu jako šaškárna, je to proto, že to z valné míry šaškárna je. Vůbec totiž nejde o to, že by vláda neměla peníze. Jde jen o to, že dnes vešel v platnost Obamův systém všeobecné monte 5620 zdravotní péče (první monte 5620 takový systém v historii USA), jenž jde mnoha radikálním republikánům proti srsti. Snažili se proto v Kongresu Obamovu administrativu vydírat: když nestáhnete ObamaCare, jak se systému monte 5620 říká, nedáme vám peníze na fungování.
Jak to, že taková věc projde? Vždyť když před sedmnácti lety dokázal v podobné situaci monte 5620 prezident Bill Clinton předvědčit Američany, že za shutdown může republikánský Kongres, lidé za to v následujících volbách republikány řádně vytrestali. Proč se tedy republikáni monte 5620 dnes nebojí téhož?
Na vině je takzvaný gerrymandering, tedy upravování hranic volebních okrsků tak, aby to vyhovovalo vládnoucí partaji. Za posledních s

No comments:

Post a Comment