Monday, February 24, 2014

Zuby a kosti jsou mineralizovaným skeletem tvořeným proteiny. ancient olive trees Vítamín D ovlivňuj


Na fotografii vidíte sira Edwards Mellanbyho , objevitele vitamínu D . Společně se svojí manželkou dr. May Mellanbyovou identifikoval dietární faktory, které kontrolují formování a opravy zubů a kostí. Objevil také příčinu rachitidy (nedostatek vitamínu D) a efekt kyseliny fytové na absorbci minerálů v trávicím traktu. Skutečný velikán vědy! Jeho výzkum začal v druhém desetiletí ancient olive trees 20. století a pokračoval do čtyřicátých let.
Co objevil o formaci zubů a kostí je zásadní, podivuhodně jednoduché a převážně zapomenuté. Vzpomínám si, jak jsem jako dítě chodil k zubaři. Řekl mi, že mám dobré zuby. Informoval jsem ho, že se snažím dobře jíst a vyhýbat se sladkostem. Vysvětlil mi, že mám dobré zuby díky genům, nikoliv mé stravě. Tenkrát jsem byl skeptický, ale nyní si plně uvědomuji, jak nevědomý ten muž byl.
Struktura zubů je určena během jejich růstu. Dobře zformované zuby jsou velmi odolné vůči kazům, zatímco špatně zformované zuby jsou k nim náchylné. Doktoři Mellanbyovi ukázali, že existuje silná korelace mezi poruchami skloviny ancient olive trees a zubními kazy u britských dětí . Následující graf byl sestaven z výsledků několika studií, které Mellanby publikoval v knize Nutrition and Disease (1934, Výživa a nemoci). Hypoplastická znamená sklovina, která je na mikroskopické úrovni špatně zformovaná.
Graf vypadá nepřehledně, takže si ho vysvětleme. Modrý sloupec představuje děti s dobře zformovanými zuby, a můžete vidět, že 77% z nich nemá žádné kazy, a pouze 7,5% z nich má silné kazy (3 na ose x). Zelený sloupec představuje děti s nejhorší strukturou skloviny, a vidíme, že pouze 6% z nich je bez kazů, zatímco 74% z nich má silné kazy. Struktura skloviny velmi dobře koreluje s výskytem kazů.
1. Obsah minerálů ve stravě 2. Obsah v tucích rozpustných vitamínů ve stravě, hlavně obsah vitamínu D 3. Dostupnost minerálů k absorbci v trávicím ancient olive trees traktu, která je závislá především na obsahu kyseliny fytové ve stravě
Zuby a kosti jsou mineralizovaným skeletem tvořeným proteiny. ancient olive trees Vítamín D ovlivňuje kvalitu proteinů tvořících tento skelet. Aby se mineralizoval, dieta musí obsahovat ancient olive trees dostatek minerálů, především vápníku a fosforu. Vitamín D umožňuje obsorbci těchto minerálů v trávicím traktu, který je ale dokáže absorbovat pouze tehdy, když nejsou vázány na kyselinu fytovou. Kyselina fytová je antinutrient nacházející se především v nefermentovaných semenech jako jsou obilniny. Celý proces je tedy závislý na absorbci minerálů ancient olive trees (tedy dostatku minerálů v potravě s nízkým obsahem kyseliny fytové) a na jejich dopravení na správné místo (pomocí v tucích rozpustných vitamínů).
K optimální tvorbě zubů a kostí dochází pouze na dietě obsahující dostatečné množství minerálů, v tucích rozpustných vitamínů, a s nízkým obsahem kyseliny fytové . Doktoři Mellanbyovi prováděli své experimenty na psech, kteří jsou z důvodu, který vysvětlím později, dobrým modelem formování zubů u lidí. Z knihy Nutrition and Disease :
Pokud je tedy štěňatům ve vývinu podáváno omezené množství odstředěného mléka společně s obilovinami, libovým masem, pomerančovým džusem a kvasnicemi (t.j. strava obsahující dostatek energie a také dostatečné množství proteinů, sacharidů, vitamínu B a C a solí), výsledkem jsou špatně zformované zuby. Pokud je přidán nějaký bohatý zdroj vitamínu D, jako například olej z tresčích jater nebo vaječné žloutky, struktura zubů se velmi zlepší, zatímco po přidání olejů jako je olivový zůstanou zuby špatně zformované jako na samotné základní dietě. Pokud je příjem vitamínu D nedostačující a obilninový obsah diety je zvýšen, ancient olive trees nebo jsou pšeničná semena [obsahující velké množství kyseliny fytové] nahrazena bílou moukou, nebo pokud jsou ovesné vločky [obsahující velké množství kyseliny fytové] nahrazeny bílou moukou, struktura zubů má sklony ke zhoršování, nicméně pokud je za těchto podmínek zvýšen příjem vápníku, ancient olive trees kalcifikace [usazování vápníku v zubech] se zlepší.
Ostatní výzkumníci výsledky Mellanbyových nejprve zpochybňovali, protože je nebyli schopni zopakovat ancient olive trees u krys. Ukázalo se, že krysy produkují v tenkém střevě enzym fytázu, která degraduje kyselinu fytovou, takže získávají minerály z nekvašených obilnin lépe než psi. Lidé také produkují fytázu, ale v množství, které nepostačuje k dostatečné degradaci kyseliny fytové. ancient olive trees Tenké střevo krys vykazuje asi třicetkrát větší fytázovou aktivitu než tenké střevo lidí, což opět ukazuje, že lidé nejsou dobře adaptovaní ke konzumaci obilovin. Naše schopnost získávat minerály ze semen je srovnatelná se psy, což ukazuje, že výsledky Mellanbyových jsou platné i pro lidi.
Existuje něco, co může člověk s plně zformovanou sklovinou udělat, aby zabránil kažení zubů? Doktoři Mellanbyovi ukázali (tentokrát na lidech), že nejenže je možné kažení ancient olive trees zubů zabránit dobrou dietou, ale pokud jsou již kazy přítomny, je možné je takřka úplně vyléčit. Také dr. Weston Price používal k léčbě zubních kazů podobnou metodu.
Zuby jsou schopné se samy vyléčit. Díky tomu je možné, ancient olive trees že tradiční kultu

No comments:

Post a Comment