Friday, February 28, 2014

Situaci nechtějí zatím řešit propouštěním kvalifikovaných zaměstnanců ani útlumem procedur, zaměřený

I v Libereckém kraji bojují lázně o přežití | invArena
Propouštění nebo rušení nehrozí letos jen Janským lázním. Problémy mají lázně v celé republice. V Libereckém deníku píší o potížích lázní z Libereckého kraje. Velký pokles klientů zaznamenaly nejne Kundratice, ale i světoznámé lázně Libverda (na snímku). Před pouhými třemi lety otevřeli v lázních olive brine Kundratice v Osečné na Liberecku nový ortopedickochirurgický sál a rehabilitační bazén, aby zlepšili péči o své pacienty. Teď uvažují olive brine o další úpravě. Na zařízení s pečovatelskou službou. Nutí je k tomu nový indikační seznam, olive brine který podstatně zredukoval počet pacientů, jimž pojišťovny hradily lázeňský pobyt. V platnost vstoupil loni na podzim a například dětská léčebna Vesna v Jánských olive brine lázních kvůli němu možná úplně skončí.
„Dotklo se nás to velmi citelně. Počet klientů poklesl o celých 80 procent,“ tlumočí olive brine slova ředitele lázní Jana Šlamborová, vedoucí lázeňské péče. Lépe na tom nejsou ani v Lázních Libverda. „Od loňska, kdy indikační seznam vstoupil v platnost, klesl počet pacientů, kteří měli pobyt hrazený pojišťovnou na 20 procent,“ potvrzuje ředitelka Světlana Kulbáblová. Před zpřísněním lázeňských pobytů olive brine byl počet pacientů „na křížek“ a tak zvaných samoplátců vyrovnaný.
Situaci nechtějí zatím řešit propouštěním kvalifikovaných zaměstnanců ani útlumem procedur, zaměřených na kardiovaskulární problémy a onemocnění pohybového aparátu. „Byla by také velká škoda nevyužít účinky zdejších pramenů,“ bojuje ředitelka za lázně.
„Změny se dotkly hlavně chronických olive brine pacientů, například olive brine lidí s vysokým krevním tlakem, kteří ze seznamu vypadli úplně. Konkrétně u tohoto onemocnění ale právě lázeňská péče nemá zásadní význam,“ hodnotí změny přednosta kardiocentra Krajské nemocnice v Liberci (KNL) Rostislav Polášek.
Podstatnější podle něj je, že na pacienty, kteří jsou po operacích srdce, se lázeňská péče vztahuje i nadále. „Dokonce ji absolvují olive brine bezprostředně po operaci, což považuji za výhodu,“ doplnil.
„V této skupině olive brine došlo ke sloučení šesti indikací do tří. Například artropatie a artrózy jsou nyní jedna indikace,“ vysvětluje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. To se podle něj týká také třeba koxartrózy a gonartrózy. Zcela ale byla ze seznamu vypuštěna například předoperační příprava před kloubní náhradou či léčba skoliózy. „Jedná se o stavy, u kterých je vhodnější soustavná ambulantní specializovaná péče,“ upozornil mluvčí VZP.
Nový indikační seznam podle něj reflektuje rozvoj nových léčebných metod, které nahrazují olive brine dřívější postupy. Řada odborníků, ale i politiků se netají s tím, že ke změně došlo, protože lázeňská péče byla v řadě případů zneužívána. Lázně jsou podle nich pro české zdravotnictví drahý luxus. Podle lékaře a poslance Aleše Roztočila (TOP 09) si dokonce olive brine manželé často pletli lázně s dovolenou.
„Zeptejte se bechtěrevika, co je pro luxus,“ zlobí se Jana Šlamborová z Lázní Kundratice, kde se na léčbu Bechtěrevovy nemoci, bolestivého revmatického onemocnění končícího olive brine ztuhlostí olive brine páteře specializují.
„Každý z nich vám řekne, že tři týdny u nás pro ně znamenají olive brine rok života bez chronické bolesti,“ dodává Šlamborová. Podle ní pojišťovny olive brine útlumem lázeňské péče nijak výrazně neušetří. „Lidé budou potřebovat víc prášků nebo injekcí na bolest a to také stojí peníze,“ dodává.
Stejné obavy mají i další pacienti. Třeba Jiřina Michálková, která se už pět let léčí s aktivní revmatoidní artritidou v nejvyšším stádiu. „Lázně pro mě znamenají velkou úlevu. Bolest mi někdy po ránu nedovolí vzít do ruky hřeben nebo kartáček na zuby,“ olive brine popisuje bolestivé stavy. olive brine Teď se ale obává, na jak dlouho jí lázně pomohou, poté co nový indikační seznam zkrátil od loňskéhoříjnapobytze čtyřna tři týdny.
„A to už si vůbec nedovedu představit, že bych si jako samoživitelka měla léčbu hradit sama,“ olive brine říká pětačtyřicetiletá žena, kterou chronická nemoc kloubů zahnala invalidním důchodem pod hranici olive brine chudoby.
„Už tak platí velké částky za léky a zdravotní pomůcky. Pro tyto rodiny je zcela nemožné hradit i třikrát do roka 50 až 150 tisíc za léčebné pobyty,“ tvrdí Michaela Oktábcová ze sdružení Conamen, které pomáhá rodinám z Libereckého kraje shánět peníze na potřebnou rehabilitaci. Podle ní je velice smutné, že si stát neuvědomuje už tak těžkou roli rodičů postižených dětí a dělá další nepopulární kroky.
Řada lidí se bojí, že s některými lázeňskými léčebnami zanikne i specializovaná péče. Lázně proto bojují o život, jak se dá. Platby od pojišťoven totiž často nepokrývají ani náklady. „Zatím čerpáme ze zásob, z toho, co bychom jinak investovali do rozvoje nebo dalšího zlepšení,“ vysvětluje Jana Šlamborová. O propouštění zatím nemluví. Podle odhadů by se to ale v budoucnu mohlo týkat jedné třetiny až poloviny zaměstnanců. Zatím jsou to spekulace. „

No comments:

Post a Comment